Oudere mensen hebben een 35 procent kleinere kans op overlijden als zij tevreden, blij of gelukkig zijn.


In een dankbaar hart zal het altijd zomer zijn

Sociaal Cultureel Welzijn

EMMEN

De Cluft & Cknet

De Cluft & Cknet

Dankbrief medewerkers

CKNet Charles III Mysterie Mindfulness Voeding leeft Sleutel tot geluk Verrijk je leven Prof Pijl EHBO Brood Gehoor Contact

Voeding Leeft maakt de samenleving vitaler
met de kracht van voeding


Tamara de Weijer, huisarts en voorzitter Vereniging Arts en Voeding is een van de sprekers op het congres ''Duurzame landbouw en voedselkwaliteit in Suriname" Ze pleit ervoor dat huisartsen bij leefstijl-gerelateerde aandoeningen niet meteen medicatie voorschrijven, maar eerst proberen wat er met een gezonde leefstijl bereikt kan worden.

Bij leefstijl-gerelateerde aandoeningen zoals diabetes type 2, een verhoogde bloeddruk of een verhoogd cholesterol,
kan het aanpassen van de leefstijl al een groot verschil maken.


Arts en Voeding is een vereniging voor alle BIG-geregistreerde artsen en artsen in opleiding. De vereniging heeft als doel om het bewustzijn over het effect van voeding en leefstijl te vergroten, kennis en vaardigheden te verbeteren en wetenschappelijke inzichten te delen.


Geen pillendieet, maar een leefstijl op recept! Dat is de toekomst van onze gezondheidszorg. Voeding en leefstijl komen steeds meer on top of mind. Magazines staan vol met gezonde recepten en Instagram wordt overspoeld door foodbloggers. Maar het is veel meer dan alleen een hype. Het effect van groente, fruit, beweging en ontspanning is zelfs zo groot, dat steeds meer artsen een gezonde leefstijl voorschrijven. En de medicijnen? Die vormen Plan B.

​Het voelt wellicht nog onwennig om patiënten met chronische klachten naar de groenteboer en sportschool te verwijzen in plaats van naar de apotheek. Toch zijn we er klaar voor. Vereniging Arts en Leefstijl loopt voorop in het agenderen van een gezonde leefstijl als medicijn en het vergroten van de bewustwording. Niet alleen bij artsen, maar ook bij patiënten, opleiders en de overheid. Door kennis en vaardigheden te verbeteren, een brug te slaan tussen wetenschap en praktijk, maar ook door belangen van artsen en geneeskundestudenten te behartigen. Wat ons betreft is leefstijl als medicijn over 10 jaar volledig geïmplementeerd in de gezondheidszorg


Voeding Leeft ontwikkelt en exploiteert samen met wetenschappers, artsen en andere professionals leefstijlprogramma’s voor iedereen. Want als je weet wat je echt voedt, vind je het beste voor je lijf en leven.


De nieuwste inzichten en inspiratie
voor de leefstijl die bij je past


Wij nemen voeding – in de breedste zin – serieus en laten mensen zelf ervaren wat eten met hen doet in plaats van te zeggen wat er moet. De basis is onbewerkt, vers en gevarieerd eten, dat lekker en bovendien verzadigend is.

Ieder levend mechanisme heeft voeding nodig. Voeding die ondersteunt in wat we willen en moeten. Dat reikt verder dan eten. Het gaat over bewegen, over slaap, over prikkels en gedachten. Wat laat je binnen en wat niet? Wat inspireert en wat niet? Wat geeft energie en wat kost het? Wat moet je echt en wat wil je?


''Angst maakt dat je alles wilt controleren. Daarmee knijp je de natuurlijke stroom van het leven af, terwijl je juist daarop zou moeten vertrouwen.''

Louise Hay
 


Heerlijke  gezonde  recpten >>> Het effect van stress op  je darmen >>> Handleiding demedicaliseren  bij Diabetes type 2 >>> Stop met dieten >>> Dit doet suiker met  onze hersenen >>> Wat zit er in mijn  eten >>>

 Huisarts Tamara de Weijer: Geen pillen maar paprika
 Doctoren grijpen te snel naar medicijnkast.

Doctoren grijpen te snel naar medicijnen Dr.Tamara over starten met een ander leefstijl Natiaal Actieplan Groenten en Fruit

Het NAGF wil dat Nederland meer groenten en fruit gaat eten. Zo'n 94% van de Nederlanders eet namelijk niet voldoende groenten en fruit. Een grote uitdaging dus! Bekijk dit filmpje om te zien wie wij zijn en hoe we dit (willen) aanpakken.

Dr. Tamara over overgewicht Hoe werkt een Koolhydraatarm dieet

LEEFSTIJL OP RECEPT

EET BETER IN 28 DAGEN

NAAR BOEK

Het effect van gezond eten, beweging en ontspanning is zo groot dat iedereen hier eigenlijk mee aan de slag zou moeten. Mijn boek 'Eet beter in 28 dagen' helpt je daarbij. Het staat vol met toepasbare informatie voor elke dag, en snelle, makkelijke en lekkere recepten en weekmenu’s.

Voeding en leefstijl: in mijn huisartsenpraktijk zet ik het dagelijks in als medicijn. En met effect. Veel mensen voelen zich gezonder, energieker en slanker.

Vaak al na een paar weken.

En een groeiende stroom wetenschappelijk onderzoek bewijst wat ik zie in de praktijk. Mijn missie is Nederland gezonder te maken en jou te inspireren.

Doe met me mee en Eet Beter.


Door koolhydraatarm te eten en de nadruk te leggen op de ‘juiste’ koolhydraten (veel vezels, zetmeelarme groenten en fruit), wordt je lichaam weer gevoeliger voor insuline

https://www.jasperalblas.nl/

Ik ben internist-endocrinoloog op de Afdeling Interne Geneeskunde en hoogleraar diabetologie, in het bijzonder de neuro-endocriene regulatie van diabetes en overgewicht. Ik ben lid van het bestuur van het profileringsgebied Veroudering. Ik ben van 2008-2017 lid geweest van de gezondheidsraad (commissie voeding) en van 2014-2017 voorzitter van het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON).

Op dit moment ben ik lid van de Maatschappelijke Adviesraad van Diagnose Voeding & Gezondheid, een publiek-privaat consortium dat projecten op het gebied van voeding en gezondheid initieert, faciliteert en versnelt. Ik ben bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Verouderingsonderzoek en adviserend bestuurslid van de Vereniging Arts en Voeding. Ik ben een van de twee wetenschappelijke coördinatoren van een door TNO en LUMC opgericht Innovatie Centrum voor Leefstijlgeneeskunde.

Leefstijlpreventie bij type 2 diabetes

Type 2 diabetes ontstaat door interactie tussen onze leefstijl, omgeving en genetische architectuur. Dat geldt ook voor veel andere chronische ziekten. De Nationale Wetenschapsagenda herkent het belang van die interactie en stimuleert onderzoek naar effecten van leefstijl op gezondheid en ziekte. Met mijn leerstoel probeer ik invulling te geven aan die maatschappelijk breed gedragen vraag naar kennis en toepassing op dit gebied. De focus ligt op preventie en behandeling van type 2 diabetes door leefstijlinterventie. Andere chronische ziekten hebben in deze context echter zeker ook mijn aandacht. Mijn onderzoek maakt deel uit van de lijn “Metabolic Health: pathophysiological trajectories and therapy (20102)” binnen het profileringsgebied Vascular and Regenerative Medicine.

Wetenschappelijke carrière

In 1994 ben ik gepromoveerd op een proefschrift getiteld 'Serotonin and food selection; studies in obese and bulimic humans'. In 2007 ben ik benoemd tot hoogleraar in de Diabetologie. In 2008 volgde de oratie, getiteld 'In het land van bitterbal en boterkoek'.

Prijzen en eervolle benoemingen

Ik ben met eervolle vermelding geselecteerd als senior lid van de Food100 2017, de 100 meest prominente 'gamechangers' op het gebied van voeding en gezondheid in Nederland in 2017


Internist Hanno Pijl:
Vermijd alles wat de industrie heeft aangeraakt

Wil je diabetes type 2 omkeren of voorkomen? Dan moet je volgens Prof. Dr. Hanno Pijl, hoogleraar Diabetologie in het Leids Universitair Medisch Centrum, je leefstijl aanpakken. Pak de ziekte bij de wortels aan en focus vooral niet alleen op symptoombestrijding met medicatie.

In deze video praat Hanno Pijl over de leefstijlgerelateerde oorzaak van diabetes type 2, namelijk ‘de manier waarop wij allemaal leven’. Overigens kan type 2 ook ontstaan vanwege aanleg/erfelijke factoren. Volgens Pijl zijn er twee aanwijsbare oorzaken waar je meteen iets aan kunt veranderen:

Verkeerde voeding;
‘Te veel bewerkt voedsel en te veel zetmeel en suikers’.

Gebrek aan beweging;
‘We zitten te veel en onderbreken dat te weinig met af en toe rondlopen’.

Hanno’s 7 tips om je diabetes type 2 te verbeteren en medicijngebruik te verminderen:

Eet vooral vers voedsel;

Maak zelf je eten klaar;

Vermijd alles wat de industrie heeft aangeraakt;

Pas op met suikers in pakjes, zakjes en blikken;

Pas op met zetmelen als brood, pasta, rijst en aardappelen;

Eet vooral volkoren producten;

Eet zo zuinig mogelijk.

Wil jij meer lezen over internist Hanno Pijl en waarom het zo simpel lijkt om je leefstijl om te keren maar het in de praktijk brengen ervan lastig is? Ga dan naar Hanno Pijl: Ongezonde leefstijl komt als boemerang terug.


Hoogleraar Diabetologie, in het bijzonder de  neuro-endocriene regulatie van diabetes en overgewicht

Hanno Pijl

Ik heb geneeskunde gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Sinds 2007 ben ik hoogleraar Diabetologie in het LUMC. Van 2008 tot 2016 was ik lid van de Gezondheidsraad, commissie Voeding. Van 2014 – 2017 ben ik voorzitter geweest van het Partnerschap Overgewicht Nederland. Sinds vorig jaar ben ik lid van het bestuur van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (www.nilg.eu). Daarnaast ben ik Sr Medical consultant voor Voeding Leeft / Keer Diabetes2 om.

Mijn passie voor voeding en gezondheid stamt uit de spreekkamer. Type 2 diabetes wordt veroorzaakt door samenspraak van erfelijke aanleg en verkeerde leefstijl. Ons “westerse” voedingspatroon speelt daarbij een grote rol. Het stuit mij tegen de borst dat we met medicijnen proberen de schade te beperken, terwijl aanpassing van leefgewoontes de ziekte kan voorkomen en omkeren. We weten bovendien steeds beter dat verkeerde voeding een belangrijke rol speelt in het ontstaan van veel andere chronische ziekten, zoals een hartinfarct, beroerte en kanker. Het wordt hoog tijd dat we ons realiseren dat we onze leefstijl moeten aanpassen om de kans kleiner te maken dat we ziek worden. Ik eet zelf vrijwel uitsluitend onbewerkt en ik beweeg zo veel als mijn baan en sociale context dat toelaten.

De missie van de Stichting Voeding Leeft is prachtig en haar werk heeft merkbaar effect. Door het publiek, de politiek en de medische wereld te informeren over de betekenis van leefstijl voor de gezondheid, draagt zij in belangrijke mate bij aan de het welzijn van mensen. Ik vind het geweldig dat ik daar een bijdrage aan mag leveren. Mijn lievelingsproduct is haring.   Bekijk meer verhalenPascale Naessens en William Cortvriendt over Puur & Lichter (Van Gils & Gasten)

Dokter William Cortvriendt en Pascale Naessens slaan de handen in elkaar om mensen te laten vermageren door goed te eten.

Wil je vermageren en lukt het maar niet, dan is dit boek zeker iets voor jou. Na de korte en duidelijk onderbouwde inleiding door William Cortvriendt kun je de theorie meteen omzetten in de praktijk met de heerlijke recepten van Pascale Naessens. Recepten voor iedere dag: voor ontbijt, lunch en diner. Lekker eten en toch vermageren. Met deze recepten zal het lukken.

https://www.lannoo.be/nl/puur-lichter


Diabetes en Voeding
EenVandaag 11 maart 2016


Keer Diabetes2 Om- Groepsprogramma Voeding Leeft

 Documentaire Keer Diabetes2 Om Groepsprogramma - Voeding Leeft
Diabetes type 2 is in de meeste gevallen omkeerbaar door niet minder, maar juist smaakvoller te eten. Kijk voor meer informatie en om je in te schrijven op www.keerdiabetes2om.nl.


Dag bijzonder mens

Tamara de Weijer, huisarts - "Geen pillen, maar paprika!"

Voeding en leefstijl
hebben een grote invloed op zo’n beetje iedere aandoening!


Als je ziek bent of je hebt vage klachten: pak je eigen regie. Ga je verdiepen in de rol van voeding op je gezondheid, ga aan de slag met je leefstijl. Laat je niet afschepen met alleen maar medicijnen.