Hierdoor kun je levens redden


Om levens te redden is het belangrijk dat iemand kan reanimeren in het geval van een hart stilstand. Slechts drie procent van de Nederlands is hiertoe bevoegd. Het Nederlandse Rode Kruis maakt zich zorgen over het gebrek aan animo om een EHBO-cursus te volgen. Daar hebben ze in Emmen iets op gevonden.


In het kader van de verplichte BHV-trainingen op basisscholen worden doorgaans alleen leraren getraind, maar in Emmen werd ook aan groep 7 en 8 les gegeven in EHBO en reanimatie. Professionele instructeurs met een BHV (Bedrijfs Hulp Verlening) helpen leerlingen levens redden.

JONG GELEERD

Volgens de BHV’ers zijn kinderen slim en onthouden veel. Mede daarom is het goed in groep 7 en 8 de grondbeginselen van Eerste Hulp te leren. Op een praktische wijze, met veel oefenen. Op deze manier onthouden ze makkelijk wat te doen in noodgevallen. Niet alle kinderen zullen een volwassene kunnen reanimeren, maar ze kunnen wel 112 bellen, de AED halen en hulp van een leerkracht inroepen. Jong geleerd is oud gedaan.

TE INGEWIKKELD

Vergeleken met de omliggende landen scoort Nederland slecht. Uit onderzoek in opdracht van het Rode Kruis blijkt dat veel mensen een EHBO-cursus te ingewikkeld, te intensief en te duur vinden. En veel mensen die het papiertje al hebben gehaald, doen geen vervolgcursus waardoor ze geen actuele kennis hebben, blijkt uit het onderzoek van het Rode Kruis.

EERSTE BASISSCHOOL

Een basisschool in Emmen is één van de eerste basisscholen die haar leerlingen in de hoogste klassen de EHBO en Reanimatie/AED training heeft laten volgen. En met succes; alle leerlingen ontvingen aan het einde een echt certificaat. Ook gaat de school, in samenwerking met AED/BHV Professionals, een tweetal ouderavonden “EHBO voor kinderen” organiseren.

WAAROM HET BELANGRIJK IS DAT IEDEREEN HET LEERT

Wanneer iemand een hartstilstand heeft, is zo snel mogelijk reanimeren van levensbelang. De kans op overleven is het grootst, wanneer binnen zes minuten wordt begonnen met de reanimeren. In het meest ideale geval wordt levensreddend handelen als vak gegeven op alle (basis)scholen. Gelukkig kunnen geïnteresseerden er zelf voor kiezen een cursus te volgen.


Deze cursussen duren vaak een dag en behandelen verschillende technieken, zodat je mensen kunt helpen in diverse levens bedreigende situaties. Kijk hier voor EHBO cursussen bij u in de buurt. Ook kun je je laten inspireren door instructievideo’s te kijken. Maar oefenen op een oefenpop onder professionele begeleiding is belangrijk om het goed te leren.

Hoe ziet het met jou? Heb jij een EHBO of BHV certificaat?

Contactgegevens: KNV EHBO afdeling Emmen
t.a.v.Leonie Hoogeveen Hesselterbrink 217
7812 CG Emmen
Telefoon. 06-25495358


Naar de website van EHBO Emmen  Het bestuur >>>

Home Een nieuwe start Sleutel tot geluk Verrijk je leven EHBO Gehoor

Dag bijzonder mens

http://www.welzijnengezond.nl/nieuws.html >>>

Welzijn en Gezond

Hoe moet je reanimeren met een AED? | Rode Kruis >>>


Internet. www.ehbo-emmen.nl
E-mail.
secretaris@ehbo-emmen.nl
Bank. ING 974440 IBAN. NL67INGB0000974440  
KvK. 40045048